Moment geduld aub......

Accu vervangen

Wanneer je de accu van je motor gaat vervangen zijn er een aantal eenvoudige stappen die je moet doorlopen. Allereerst moet je weten of je motor een Gel-accu of een Zuur-accu heeft.

De bestaande accu demonteren

Om de accu op een veilige manier te demonteren dien je rekening houden met de volgende punten:

 • Verwijder bij het loshalen van een accu altijd eerst de negatieve kabel (-) en dan pas de pluskabel (+). Bij montage doe je dit precies andersom, dus eerst de + kabel en dan de – kabel. Op deze manier voorkom je kortsluiting via je gereedschap als je bij het los- of vastdraaien van de plus per ongeluk het frame van je motor raakt.
 • De accu kan nu veilig uit de motor gepakt worden. Gooi de accu niet weg bij het oud vuil, maar lever deze in. Dit kan op de plek waar je de nieuwe accu gekocht hebt.

  Stap1: Kies type onderhoud of reparatie

  Stap 2: Kies aanvullende opties

  Stap 3: Kies dag van afspraak

  • Beschikbaar
  • Beperkt beschikbaar
  • Niet beschikbaar

  Stap 4: Persoonlijk

  Contact

  Uw motorgegevens


  Het vullen van een zuur accu

  Voor het gereedmaken van een Zuur-accu moeten een aantal eenvoudige stappen worden doorlopen:

  1. Pak de accu uit en leg de diverse onderdelen van de accu en het zuurpakket op een vlakke ondergrond. De zuurcontainer wordt afgedekt door een kunststof strip. Deze strip is later nodig om de vulopeningen van de accu hermetisch mee af te sluiten, gooi deze dus niet weg!
  2. Let er op dat de typeaanduiding op de accu en de zuurcontainer gelijk zijn. De inhoud van de container is namelijk afgestemd op de accu.
  3. De 6 delen van de zuurcontainer passen exact op de vulopeningen van de accu. Druk de container op de juiste manier op de ‘prikkers’ van de accu zodat het zuur in de accu kan lopen.
  4. Het zuur loopt nu uit de containers in de accu. Vermijd lichamelijk contact met deze zuren, deze zijn zeer schadelijk!
  5. Laat de container enkele minuten staan. Laat de gehele inhoud van de containers in de accu lopen. Af en toe een keer bovenop de zuurcontainer kloppen kan helpen bij het volledig leegmaken van de zuurcontainer. Knijp vooral niet in de zuurcontainer en doorboor deze ook niet, dit kan tot een overstroming van zuur leiden.
  6. Wanneer de accu volledig is gevuld moet deze altijd nog met een druppellader worden opgeladen. Laat vóór het laden de accu even een uur “rusten” zodat al het accuzuur op zijn plek kan raken. Zet bij het laden de afsluitstrip uit stap 2 al wel op de openingen, maar sluit de vulopeningen nog niet volledig af!
  7. Wanneer de accu opgeladen is kan de afsluitstrip met de hand in de vulopeningen worden gedrukt. Gebruik hiervoor geen gereedschappen!
  8. De accu is nu gereed om te plaatsen in de motor.

  Het plaatsen van de nieuwe accu

  Heb je een zuuraccu dan heb jij of de leverancier van de accu de bovenste stappen doorlopen om deze te vullen en op te laten en is de accu meteen klaar voor het plaatsen in de motor.

  Bij het plaatsen van een Gelaccu dient de spanning vóór montage te worden gemeten. Bij het doormeten van de plus- en minpool moet een voltage van 12,4 volt zichtbaar zijn. Als de spanning lager is moet deze eerst worden bijgeladen.

  • Zorg dat de accupolen en kabelklemmen schoon en corrosievrij zijn. Het verwijderen van deze corrosie laag kun je doen met behulp van een staalborstel of schuurpapier.
  • Je kunt de polen en kabelklemmen eventueel insmeren met vet of vaseline. Zo voorkom je corrosie problemen.