Accu vervangen

Wanneer je de accu van je motor gaat vervangen zijn er een aantal eenvoudige stappen die je moet doorlopen. Allereerst moet je weten of je motor een Gel-accu of een Zuur-accu heeft.

De spanning van een Gel-accu moet voor montage worden gemeten. Bij het doormeten van de plus- en minpool moet een voltage van 12,4 volt zichtbaar zijn. Als de spanning lager is moet deze eerst worden bijgeladen.

Voor het gereedmaken van een Zuur-accu moeten een aantal eenvoudige stappen worden doorlopen:

  1. Let er op dat de typeaanduiding op de accu en de zuurcontainer gelijk zijn. De inhoud van de container is namelijk afgestemd op de accu.
  2. De zuurcontainer wordt afgedekt door een kunststof strip. Deze strip is later nodig om de vulopeningen van de accu hermetisch mee af te sluiten, gooi deze dus niet weg!
  3. De 6 delen van de zuurcontainer passen exact op de vulopeningen van de accu. Druk de container op de juiste manier op de ‘prikkers’ van de accu zodat het zuur in de accu kan lopen.
  4. Het zuur loopt nu uit de containers in de accu. Vermijd lichamelijk contact met deze zuren, deze zijn zeer schadelijk!
  5. Laat de container enkele minuten staan. Laat de gehele inhoud van de containers in de accu lopen. Af en toe een keer bovenop de zuurcontainer kloppen kan helpen bij het volledig leegmaken van de zuurcontainer.
  6. Wanneer de accu volledig is gevuld moet deze altijd nog met een druppellader worden opgeladen. Zet hiervoor de afsluitstrip uit stap 2 al wel op de openingen, maar sluit de vulopeningen nog niet volledig af!
  7. Wanneer de accu opgeladen is kan de afsluitstrip met de hand in de vulopeningen worden gedrukt. Gebruik hiervoor geen gereedschappen!

Beide accu’s zijn klaar voor plaatsing. Om dit op de juiste manier te laten verlopen kun je nog rekening houden met de volgende punten:

  • Verwijder bij het loshalen van een accu altijd eerst de negatieve kabel (-) en dan pas de pluskabel (+). Bij montage doe je dit precies andersom, dus eerst de + kabel en dan de – kabel. Op deze manier voorkom je kortsluiting via je gereedschap als je bij het los- of vastdraaien van de plus per ongeluk het frame van je motor raakt.
  • Zorg dat de accupolen en kabelklemmen schoon en corrosievrij zijn. Het verwijderen van deze corrosie laag kun je doen met behulp van een staalborstel of schuurpapier.
  • Je kunt de polen en kabelklemmen eventueel insmeren met vet of vaseline. Zo voorkom je corrosie problemen.
1