Ketting & tandwielen

Wanneer je een motorfiets hebt met ketting en tandwielen (in plaats van een cardanas of een aandrijfriem) dan moet je zo nu en dan de ketting en tandwielen vervangen. De ketting en tandwielen zorgen er voor dat het vermogen uit het motorblok naar het achterwiel wordt overgedragen. Omdat deze metalen delen tegen elkaar draaien ontstaat er wrijving tussen de ketting en tandwielen. Dit maakt de kettingset aan slijtage onderhevig.

De gemiddelde levensduur van een ketting is 20.000 tot 35.000 kilometer. Je kunt de levensduur van een kettingset verlengen door de ketting regelmatig goed te smeren en de ketting op spanning te houden.

Wanneer is mijn kettingset dan versleten?

Je kunt dit testen door met enige regelmaat de tandwielen te controleren. Wanneer er duidelijk zichtbare slijtpatronen op de tandwielen zitten is het tijd voor vervanging. Of wanneer de tanden van het tandwiel puntvormig worden (spits) is je kettingset aan vervanging toe. Je ketting kun je controleren door onderaan de ketting, in het midden, je ketting tegen de achterbrug aan te drukken. Met je andere hand trek je vervolgens de ketting midden achteraan van het tandwiel af. Wanneer dit gemakkelijk enkele millimeters lukt dan is je ketting waarschijnlijk aan vervanging toe.

Het vervangen

Wij raden aan om de set gelijktijdig te vervangen. Dus tandwielen en ketting in een keer. Wanneer je dit niet doet heb je kans dat je nieuwe onderdelen extra snel slijten. Je kunt je ketting en tandwielen bij Joppen Motoren laten vervangen of dit eventueel zelf doen. Instructies hiervoor zijn in werkplaatshandboeken of op het internet terug te vinden.

1